La Maison Roumaine

La Maison Roumaine La Maison Roumaine œuvre pour la diffusion de la culture roumaine en France et soutient l'ancrage des valeurs européennes en Roumanie. Elle ne reçoit pas le public. Elle peut être contactée par mail : la [email protected].
Elle est une association Loi 1901. Elle organise des conférences en français périodiquement, aux Apprentis d'Auteuil. Elle est répertoriée comme société savante française par le CTHS. L'accès aux conférences est gratuit. Les thèmes sont culturels, liés à l'histoire, la littérature, la situation politique de la Roumanie par rapport aux critères européens.
(3)

La Maison Roumaine œuvre pour la diffusion de la culture roumaine en France et soutient l'ancrage des valeurs européennes en Roumanie.

Mission: - la promotion et le développement des relations culturelles qui unissent les peuples français et roumain - la diffusion de la culture roumaine en France - le soutien de l’ancrage des valeurs européennes en Roumanie

Fonctionnement normal

Colectia etnografica Marius Matei
03/09/2020

Colectia etnografica Marius Matei

Vestimentație: Colectia etnografica Marius Matei
Photo: Ileana Radulescu.Photography
Credit & Copyright: Etnotique
Locație: Muzeul Satului Bănățean Timișoara - la Muzeul Satului Bănățean Timișoara Oficial.

La Maison Roumaine's cover photo
02/09/2020

La Maison Roumaine's cover photo

Un reportaj emotionant si plin de semnificatii. FelicitariAlexandru Herlea.
02/09/2020
Acasă la George Enescu

Un reportaj emotionant si plin de semnificatii. Felicitari
Alexandru Herlea.

Pe urmele lui George Enescu, de la casa din Liveni în care s-a născut, până la Vila Luminiș, conacul Tescani, casa din Mihăileni, cea de la Dorohoi sau Palatul Cantacuzino.

Histoires de pionnières
22/08/2020
Histoires de pionnières

Histoires de pionnières

Ces femmes d’avant-garde qui ont révolutionné les arts, les sciences et la société

26/07/2020
Tur virtual ghidat - Sfinxul din Bădăcin Iuliu Maniu

Tur virtual ghidat - Sfinxul din Bădăcin Iuliu Maniu

Colega noastra Sofia But, ghid de turism atestat, ne va plimba virtual prin viața marii personalități sălăjene Iuliu Maniu, supranumit și Sfinxul din Bădăcin...

26/07/2020
Regia Nationala a Padurilor - Romsilva

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva

❤️ 🎥 Capre negre și mulți ieduți cu chef de joacă într-o filmare realizată de colegul nostru Valentin Bălan în Romsilva- Administrația Parcului Natural Bucegi.

✅ Puteți observa cu ușurință că ele stau adunate în ciopoare, principala preocupare fiind grija pentru puiuți, să fie bine hrăniți și să învețe să devină independenți.

ℹ️ Capra Neagră are habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor. Ele trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcție de anotimp.

✅ Caprele negre se hrănesc cu măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite, iar iarna caprele consumă mușchi sau licheni.

💯 Parcul Natural Bucegi, situat în centrul țării, unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt #păduri.

🚲👣Pe raza parcului sunt amenajate 52 de trasee turistice pe patru magistrale care străbat întregul parc, marcate cu benzi roșii, galbene și albastre, precum și cruce albastră.

*****
ℹ️ 🇬🇧 Chamois in Bucegi Nature Park, in #Romania #DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #ConteazăPentruViitor #România #Bucegi #nature #forests #păduri #pădure #wildlife #chamois #fauna

Colectia etnografica Marius Matei
26/07/2020

Colectia etnografica Marius Matei

Subzona etnografica Sannicolau Mare
.
.
.

#Romania #BanatCounty #embroidery #collection #repost #velvet #old #1920s #traditionalcostumes #heritage #romanianpride #Banat

26/07/2020
Filarmonica de Stat Sibiu

Filarmonica de Stat Sibiu

VARA FILARMONICII pe cea mai frumoasa strada din Sibiu: 🏦Astăzi sărbătorim ziua lui Brukenthal, la el acasă, în curtea Muzeului Național Brukenthal, la ora 20,30.
🎻🎻🎻Muzicieni ai Orchestrelor Radio București, conduși de dirijorul Cristian LUPEȘ, vor intepreta compoziții semnate de Henry Purcell, Dan Dediu și Georges Bizet!
HD Live www.livestreamromania.ro

Eastern Catholic
25/07/2020

Eastern Catholic

Icon of Jesus Christ from Hagia Sophia in Constantinople (Istanbul).

La Maison Roumaine se réjouit de l'accord intervenu ce mardi matin, 21 juillet 2020, à Bruxelles, au sujet du plan de re...
21/07/2020
Plan de relance européen : un accord arraché au prix fort !

La Maison Roumaine se réjouit de l'accord intervenu ce mardi matin, 21 juillet 2020, à Bruxelles, au sujet du plan de relance de l'Union Européenne, basé pour la première fois sur une dette commune à tous les 27 membres de l'UE. C'est d'autant plus réjouissant qu’aussi « pour la première fois, le respect de l'État de droit devient une condition pour l'octroi des fonds », comme a annoncé le Président du Conseil européen, Charles Michel.

Le Président français, Emmanuel Macron, a parlé d’un jour historique pour l'Europe. C'est également un jour où l'entente du couple franco-allemand se trouve renforcée en parallèle avec la participation active de tous les pays membres de l'UE aux débats et aux prises de décisions.

L'argent (une somme de 750 milliards d'euros) sera distribué aux pays membres sous forme de subventions et prêts. Nous attendons avec le plus grand intérêt des précisions sur les modalités de l'octroi de ces fonds et considérons qu’une attention toute particulière doit être accordée aux violations de l'État de droit en constatant que, malheureusement, la substance des réalités dans les pays de l'Europe de l'Est n'est pas toujours très bien connue et certaines décisions peuvent s’avérer parfois malencontreuses.

Dans l’article du journal Le Point, dans le lien ci-dessous, des précisions et détails sur le déroulement des négociations marathon qui se sont déroulées à Bruxelles pendant cinq jours.

Alexandre Herlea

RÉCIT. Au terme d'une négociation marathon, les « frugaux » ont finalement accepté le plan de relance voulu par Macron et Merkel. Ils empochent au passage de jolis rabais.

21/07/2020
Calea Europeană

Calea Europeană

🔴LIVE Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă de la Bruxelles. O zi istorică pentru UE. Liderii europeni au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei ---> https://bit.ly/2OHZLcH

Sursă - Administrația Prezidențială

National Gallery
19/07/2020

National Gallery

Happy birthday to Hilaire-Germain-Edgar Degas, born #OnThisDay in 1834. Degas specialised in scenes of contemporary life, including dancers, entertainers and women at their toilette. His mastery of technique was superb, and he experimented with various media including pastel. In this painting, the dancers are clouded in a mist of tulle, but two striking heads of red hair seem to anchor the blurred forms moving in space. Arms and legs curve and stretch, delicate white skirts toss and sway. The white tutus depicted here are the practice dress worn by the younger dancers at the Paris Opéra in the late nineteenth century: https://bit.ly/2XPr62X

Muzeul Național al Țăranului Român
19/07/2020

Muzeul Național al Țăranului Român

Cea mai importantă nedeie din zona de interferență a Munților Zărandului, Munților Bihor și Munților Apuseni este târgul de pe Muntele Găina. Ea încheie și ciclul anual al acestui tip de sărbători care se întinde pe o perioadă de timp situată între Paști și Sfântul Ilie. Despre originea târgului de pe Muntele Găina, părerile cercetătorilor sunt împărțite. Unii îi conferă o origine mitologică, în timp ce alții vorbesc despre caracterul său economic. Cert este că, în fiecare an, în cea mai apropiată sâmbătă și duminică de Sfântul Ilie (20 iulie), începând cu a treia decadă a secolului al XX-lea (pe vremuri, în apropierea sărbătorii Sfinților Petru și Pavel), târgul de pe Muntele Găina reunește câteva zeci de mii de oameni din ținutul Munților Apuseni, Zărandului, Bihorului și Hunedoarei.

Legenda spune că în vârful Muntelui Găina trăia, într-un palat strălucitor, o zână foarte frumoasă. Zâna avea o găină cu pene de aur, care îi făcea zilnic trei ouă de aur, pe care le dăruia ca zestre fetelor sărace ce urmau să se căsătorească. Atrași de bogăția ei, trei feciori din munți, îmbrăcându-se în haine femeiești, au reușit să intre în palat și să fure găina. În fuga lor au scăpat din coș ouă de aur care s-au spart în râul Arieș. De atunci, acest râu ar purta aur în nisipul său. Se mai spune că ouă de aur ar mai fi rămas și sus pe munte, în diferite spărturi din stâncile de acolo, și de aceea, an de an, feciori și fete urcă să le caute în jurul datei de 20 iulie. Fără îndoială, această legendă este inspirată din credințele răspândite în zonă, legate de „vâlvele băilor”, ale vechilor mine de aur. Aceste vâlve sunt spirite ale aurului și ele apar cel mai des sub formă de găină sau cocoș.

Traian Mager, om al locului și chiar organizator de excursii la târgul de fete de pe Muntele Găina, face următoarea descriere a acestui eveniment: „Din neștiute vremi, în fiecare an la Sân-Petru, se ține pe platoul muntelui Găina tradiționalul târg de fete. Moții și crișenii, îndeosebi flăcăi și mame cu fete, câte 2-3 mii de persoane, se întrunesc în Dumineca fixată printr-o specială convenție calendaristică, pe cel mai frumos pisc al Munților Apuseni, unde își petrec o zi sub cerul liber, în jocuri și bucuria revederilor dintre neamuri și cunoscuți. Oaspeții din depărtări sosesc încă înspre seară și noaptea se veghează pe lângă focuri uriașe în glume, cântece și dragoste. Când, după noaptea rece însoțită adeseori de brumă în iulie, a doua zi dimineața din fundul văii se înalță biruitor un soare superb, apariția acestuia este salutată cu chiote de veselie și chemări prelungi de tulnice, pe care fetele și nevestele moațe le suflă cu neîntrecută artă. Și cheful se continuă cât ține lunga zi de vară într-o stare de adevărată bucurie sufletească”.

Fragment extras din studiul „Câteva considerații cu privire la târgul de pe Muntele Găina” de Sorin Sabău

Sursa foto: Arhiva de Imagine MȚR - Colecția Claudia Mihăilescu | Fată cu tulnic la Târgul Fetelor, Muntele Găina, 1943 (MC-6)

Anul acesta, Târgul de Fete de pe Muntele Găina nu va putea fi organizat din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus.

18/07/2020

Miklos Banffy - Le comte écricain

Românii din Ucraina denunţă „un genocid cultural-lingvistic” împotriva lor
16/07/2020
Românii din Ucraina denunţă „un genocid cultural-lingvistic” împotriva lor

Românii din Ucraina denunţă „un genocid cultural-lingvistic” împotriva lor

Românii din Ucraina reclamă încălcarea dreptului la educaţie în limba maternă şi acuză „un genocid cultural-lingvistic” împotriva loc. Acţiunile statului român în această perioadă au fost şi sunt mai mult decât modeste, afirmă ei.

Ratiu Democracy Centre
16/07/2020

Ratiu Democracy Centre

The Elisabeth Pilkington Ratiu Mental Health Award was launched in 2016, in the memory of Elisabeth Pilkington Ratiu, who has dedicated much of her life to identifying ways to help others and to raising awareness about the suffering associated with mental health disorders.

The mission of the #Award is to contribute to increasing the quality of knowledge and services in this field in #Romania, as well as to reduce the stigma and prejudices associated with mental health disorders.

As of 2020, the #Award is open to the community of mental health practitioners in #Romania, enabling them to apply or be nominated, to make their initiatives and efforts visible and to raise the quality of the lives of those who need their expertise and support.

🖍 Nominations for 2020 are open and applications can be submitted here https://bit.ly/324HRc3.

📌 Read more about the Award https://bit.ly/326jWZB
📌 Read more about Elisabeth Pilkington Ratiu https://bit.ly/2Wjdv1L

European Commission
16/07/2020

European Commission

"My heart goes out to all the victims of the virus and their loved ones. To all those who lost parents, grandparents, children, partners and friends: Europe mourns with you. To those who are still fighting the virus, our thoughts and best wishes." – President Ursula von der Leyen in the State ceremony to pay tribute to the victims of coronavirus in Madrid, Spain.

Together we will emerge stronger from this crisis.

#UnitedAgainstCoronavirus #StrongerTogether #SalimosMasFuertes #EsteVirusLoParamosUnidos

PARIS de mes Amours
16/07/2020

PARIS de mes Amours

La Conciergerie - Paris.

National Gallery
16/07/2020

National Gallery

Happy birthday to Rembrandt, born #OnThisDay in 1606. He painted more self portraits than any other 17th century artist and we have two of them in our collection. One was painted when Rembrandt was 34 and the other was painted in the last year of his life: https://bit.ly/2Jm0aOX

Ce défilé a été basé sur la reconnaissance des soignants du Covid19 et des personnels de l'armée de terre, de l'air et d...
14/07/2020

Ce défilé a été basé sur la reconnaissance des soignants du Covid19 et des personnels de l'armée de terre, de l'air et de la navale qui ont oeuvré avec courage contre le virus. Ils ont permis de sauver un nombre important de vies et sont morts aussi, pour un certain nombre d'entre eux, dans leur combat. Qu'ils en soient remerciés par la nation toute entière qui est pleine de reconnaissance à leur égard.

Ce défilé a été basé sur la reconnaissance des soignants du Covid19 et des personnels de l'armée de terre, de l'air et de la navale qui ont oeuvré avec courage contre le virus. Ils ont permis de sauver un nombre important de vies et sont morts aussi, pour un certain nombre d'entre eux, dans leur combat. Qu'ils en soient remerciés par la nation toute entière qui est pleine de reconnaissance à leur égard.

14/07/2020
BFMTV

BFMTV

🇫🇷 La Marseillaise retentit sur la place de la Concorde

14/07/2020
BFMTV

BFMTV

🇫🇷 La patrouille de France dessine son emblématique panache de fumée bleu-blanc-rouge au-dessus des Champs-Élysées

14/07/2020
BFMTV

BFMTV

La Légion étrangère reprend "la Mer" de Charles Trenet

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei
06/07/2020
Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

La 6 iulie 1949 a avut loc al doilea val de deportări din Basarabia

Conform datelor oficiale, au fost ridicate 35.796 de persoane, organizate în 30 de eşaloane transportate cu 1.573 de vagoane de vite în Siberia – în ţinutul Altai, în regiunile Kurgan, Tiumen, Tomsk şi în R.S.S.Kazahă. Trebuie însă cunoscut faptul că la ieşirea din Basarabia vagoanele acestea erau oprite, iar pe o linie paralelă erau trase alte vagoane. Familiile erau despărţite, bărbaţii fiind duşi în vagoanele trase pe linia paralelă, iar femeile, copiii şi bătrânii erau urcaţi în alte vagoane, având o altă destinaţie decât cea a vagoanelor în care se aflau bărbaţii. Foarte puţini şi-au regăsit familiile, foarte puţine familii s-au reunit după ani de detenţie, de deportare.
Din Vasile Soare, Românii din Kazahstan – de la primele strămutări până astăzi. Valurile de deportări staliniste din Basarabia şi Bucovina în Şcoala Memoriei 2010, editor Traian Călin Uba, Fundaţia Academia Civică, 2011

05/07/2020
Go Visit Transylvania

Go Visit Transylvania

Rick Steves in #Maramures. Watch the full video in HD.
Located in the northern part of #Transylvania, Maramureș is a land of wooden churches, mythological richness, impressive landscapes and very ancient customs.

Musée ou mosquée? La Turquie décide de l'avenir de Sainte-Sophie
05/07/2020
Musée ou mosquée? La Turquie décide de l'avenir de Sainte-Sophie

Musée ou mosquée? La Turquie décide de l'avenir de Sainte-Sophie

Le plus haut tribunal administratif de Turquie a étudié jeudi une demande de reconversion en mosquée de l'ex-basilique Sainte-Sophie, une mesure que le président Recep Tayyip Erdogan appelle de ses voeux au risque de susciter des tensions avec plusieurs pays.

Dans le sillage des derniers pêcheurs du Danube, un monde s'efface.
02/07/2020
Dans le sillage des derniers pêcheurs du Danube, un monde s'efface

Dans le sillage des derniers pêcheurs du Danube, un monde s'efface.

Iosif Acsente a passé sa vie dans les bras du delta du Danube. A 74 ans, son quotidien de pêcheur reste immuable mais le décor, aux confins aquatiques de la Roumanie, se transforme inexorablement.

Casa Memorială Iuliu Maniu
01/07/2020

Casa Memorială Iuliu Maniu

Revista culturală Ecouri - Turda
01/07/2020

Revista culturală Ecouri - Turda

Coperta unui manual de limba română, editat în 1865, la Chișinău, (Biblioteca Universității Alexandru Ioan Cuza, din Iași), dovedește că, în secolul al XIX-lea, copiii basarabenilor învățau românește, nu moldovenește.

Adresse

99 Rue Monge
Paris
75005

conférences aux Apprentis d'Auteuil, 40 rue Jean de La Fontaine, Paris 16, métro Jasmin.

Informations générales

Le contact avec l'association se fait par mail: [email protected]

Notifications

Soyez le premier à savoir et laissez-nous vous envoyer un courriel lorsque La Maison Roumaine publie des nouvelles et des promotions. Votre adresse e-mail ne sera pas utilisée à d'autres fins, et vous pouvez vous désabonner à tout moment.

Contacter L'entreprise

Envoyer un message à La Maison Roumaine:

Vidéos


Autres Organisation à but non lucratif à Paris

Voir Toutes